مناظره! پرتکرارترین جستجوی کاربران فارسی زبان در این روزهاست. در شرایط عادی، سال بعد در همین روزها باید شاهد مناظرات انتخاباتی و تبلیغات مربوط به انتخابات ریاست جمهوری میبودیم. ولی با توجه به حادثه عجیب و تلخ شهادت رئیس جمهور عزیز و خستگیناپذیرمان شهید آیت الله ابراهیم رئیسی، انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳ حدودا یکسال زودتر از موعد قبلی برگزار میشود و این روزها شاهد تبلیغات، مناظرات و دیگر کنشها و اخبار انتخاباتی و تلاش گروههای مختلف مردم برای انتخاب فرد اصلح هستیم.
اما در کنار مناظرات، یکی از بهترین راهها برای شناختن نامزدهای انتخابات و معیارهای انتخاب اصلح، مطالعه کتابهایی در این باره است. در همین راستا در این یادداشت به معرفی بهترین کتابها در مورد چگونگی انتخاب فرد اصلح برای ریاست جمهوری مخصوصا با توجه به سخنان امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری پرداختهایم:
بهترین کتابها درباره انتخاب اصلح:
سنگ محک؛ چگونه اصلح را در مناظره بشناسیم؟
این کتاب در سه فصل «شاخصههای نامزد اصلح در عرصه فردی و اخلاقی»، «شاخصههای نامزد اصلح در عرصه تخصصی و مدیریتی» و «شاخصههای نامزد اصلح در عرصه انقلابی» تدوین شده است. کتاب سنگ محک، ۴۷ ویژگی نامزدهای اصلح را با بهرهگیری از آیات، روایات و کلام امام خمینی و رهبر معظم انقلاب و همچنین با استفاده از داستانهای تاریخی و سیاسی برای مخاطبان بیان میکند تا بتواند معیاری برای انتخاب فرد اصلح توسط آحاد مردم باشد. کتاب سنگ محک به قلم سید محمد حسین راجی توسط دفتر نشر معارف چاپ و منتشر شده است.
اهمیت انتخابات از دیدگاه امام خمینی(ره)
این کتاب سه بخش اصلی دارد. در بخش اول مباحث نظری در خصوص تاریخچه، اهمیت و نقش انتخابات در نظام سیاسی معاصر بیان شده است. بخش دوم به ابعاد مختلف پدیده انتخابات پرداخته است و در بخش سوم پیامها و بیانات گرانقدر امام خمینی در یازده همه پرسی و انتخابات برگزار شده در دوران حیات ایشان پس از پیروزی انقلاب اسلامی مورد بررسی قرار گرفته است. این کتاب توسط علی اکبر کمالی نوشته و از نشر عروج چاپ و منتشر شده است.
انتخاب صالحان
این کتاب در موضوع انتخابات و با بهرهگیری از بیانات رهبر معظّم انقلاب تدوین شده و شامل نُه فصل است. سرفصلهای این کتاب به شرح زیر است:
۱- واجب سیاسی (بیان اهمیت انتخابات، انتخابات مجلس خبرگان و مجلس شورای اسلامی)
۲- راه و اصول امام (بازخوانی خطّ امام برای سنجش عیار احزاب و جریانهای فعال در انتخابات)
۳- خوابهای بیتعبیر (شرح توطئهها و برنامههای دشمنان برای انتخابات)
۴- اصولگرای اصلاحطلب انقلابی (به منظور بازخوانی شاخصهای جریانهای وفادار به نظام)
۵- مجری و ناظر (شرح وظایف وزارت کشور و شورای نگهبان)
۶- هـمه باهم (شرح وظایف عموم مردم در انتخابات)
۷- تکلیف نخبگان (شرح وظایف نخبگان و خواص در امر انتخابات)
۸- الزامات داوطلبی (شرح وظایف نامزدها و بایدها و نبایدهای رفتاری آنان در ایام انتخابات)
۹- ویژگیهای نماینده صالح
انتخابات چرا؟ چگونه؟
این کتاب دربردارنده گزیدهای از مهمترین توصیههای مقام معظم رهبری درباره انتخابات از سال ۱۳۶۸ تا ۱۳۹۲ است که در قالب هفتاد گزاره و در هشت فصل موضوعی تنظیم شده است. برخی از فصول این کتاب عبارتند از: رعایت اصول اخلاقی، موازین شرعی و ضوابط قانونی در تبلیغات انتخاباتی ملاکهای انتخاب اصلح، انتخابات و عبرتهای فتنه ۸۸ و …. . این کتاب توسط انتشارات انقلاب اسلامی در ۱۰۸ صفحه چاپ و منتشر شده است.
مردم سالاری دینی از منظر امام خامنهای
مهدی سعیدی در این کتاب، به برخی از ابهامات در شکلگیری حکومت اسلامی از منظر نظریات مقام معظم رهبری پاسخ داده و پایههای شکل دهنده حکومت اسلامی و نظام مردمسالاری دینی را شامل صلاحیتهای دینی، به قدرت رسیدن کارگزاران دینی بر مبنای انتخاب مردم و کارایی و توانایی اداره کشور را توسط کارگزاران شرح داده است.
این اثر در هفت فصل تنظیم شده است که فصل نخست به تعریف مفاهیم کلیدی تحقیق اختصاص دارد که شامل پنج واژه دموکراسی، دین، حکومت دین، مشروعیت و کارآمدی است. نویسنده در فصل دوم به معرفی مبانی انسانشناسی مفهوم مردمسالاری دینی پرداخته است.
فصل سوم از کتاب نیز به موضوع حکومت از منظر اسلام توجه نشان داده است و در آن مولفههایی مانند نسبت میان اسلام و سیاست، ضرورت حکومت و اهداف آن از منظر اسلام شرح داده شده است. نسبت میان اسلام و دموکراسی در فصل چهارم از کتاب مورد توجه قرار گرفته است و در فصل پنجم به تبیین مفهوم مردم سالاری از منظر آیتالله خامنهای و نظریات مختلف در باب امکان یا امتناع مردمسالاری دینی اختصاص یافته است.
ششمین فصل به معرفی نظریات مختلف اندیشمندان مسلمان معاصر درباره مشروعیت حکومت دینی پرداخته است و فصل پایانی نیز مقوله مشروعیت مبتنی بر آراء و نظرات حضرت آیتالله خامنهای را تشریح و این فرضیه را به اثبات رسانده است که از منظر ایشان نظام مردم سالار دینی بر پایههای صلاحیت دینی، انتخاب و رضایت مردم و کارآمدی نظام سیاسی استوار شده است.
نظرات کاربران