کاروان امام حسین در کربلا پر از شگفتی است. از پیر و جوان، زن و مرد، خردسال و کهنسال و از هر قشر و گروهی افراد مختلفی در بین یاران سیدالشهدا پیدا میشوند. اما این بین یک نفر بسیار خاص جلوه میکند: قمربنیهاشم حضرت ابوالفضل العباس.
ایشان فرمانده قلب سپاه امام، نگهبان خیام، سقای دشت کربلا و دست راست امام حسین بودند. ایشان نماینده امام در کارهای مهم نیز بودند و اتفاقا یکی از مهمترین جملات امام حسین در عصر تاسوعا در مورد حضرت عباس هنگام فرستادن ایشان برای گفتوگو با عمرسعد بود که به ایشان فرمودند: ای برادر؛ جانم به فدایت! سوار شو و نزد آنان برو… . اینکه امام معصوم به کسی بگوید جانم به فدایت، مقام والای آن فرد را نشان میدهد. در این یادداشت از سلسله یادداشت های مناسبتی شبکه کتاب، میخواهیم به بهترین کتابها در مورد حضرت ابوالفضل العباس بپردازیم:
بهترین کتابها درباره حضرت عباس (ع):
جای خالی عباس؛ مروری بر کارهای تشکیلاتی حضرت عباس
عموما وقتی حرف از حضرت عباس میشود، به خصوص در ماه محرم و روز تاسوعا که روز ویژه منسوب به حضرت است، بحث آب آوردن در عین تشنگی، قطع شدن دستان و شهادت سخت ایشان بیان میشود و به طور کلی سخنان بیشتر روضه گونه و احساسی است و خیلی کم به تحلیل شخصیت حضرت پرداخته میشود.
اما جایگاه ایشان به قدری بالا بود که امام حسین پس از شهادت برادرشان فرمودند: الآن کمرم شکست و چارهام گسست و کم شد… . مگر حضرت عباس چه کسی بودند که با شهادتشان چاره امام از هم گسسته میشود؟
در کتاب جای خالی عباس، شاهد تحلیل شخصیت حضرت عباس در زمینههای گوناگونی مانند فکری، کاری، عقیدتی، تربیتی و … هستیم. نویسنده با استفاده از روایات تاریخی در مورد حضرت و همچنین زیارتنامه وارده از امام صادق (ع) و امام زمان (عج) در مورد قمر بنی هاشم، رفتارها و ویژگیهای ایشان را بیان و تحلیل کرده و در برخی بخشها نیز نتایج حاصل از تحلیل را با امروز متناسب سازی نیز کرده است.
مطالب در کتاب به نحوی بیان شده است که حضرت عباس را به عنوان یک الگو به ما معرفی کند تا ما بتوانیم با شناخت هرچه بیشتر و بهتر ایشان، سعی در نهادینه کردن ویژگیهای بارز حضرت در خود کنیم تا هرچه بیشتر به ایشان نزدیک شویم؛ به کسی که نزدیکترین فرد به امام بود.
خصائص العباسیه؛ ویژگیهای حضرت عباس
نگاه و ارتباط مردم با حضرت عباس، بسیار ویژه و خاص و فارغ از دین، نژاد، آیین و مرامهای گوناگون است. مسیحیان برای ایشان مراسم میگیرند و نذر میکنند، افرادی که چندان میانهای با دین و مذهب و مناسک مختلفش ندارند، باز نسبت به قمربنی هاشم ارادت ویژهای دارند. در بین افراد مذهبی و هیئتی هم عشق، توسل و محبت به حضرت عباس، کاملا مشهود و بارز است و جایگاه خاصی دارد.
این نشان دهنده ویژگیهای خاص ایشان است. ویژگیهایی که به خوبی در کتاب خصائص العباسیه بیان شدهاند. آیت الله کلباسی، پس از تحقیق و پژوهش پیرامون این شخصیت بزرگ و ویژگیهایشان، این کتاب را تالیف کردهاند. کتاب ۱۴ باب دارد و مؤلف در هر یک از این باب ها به زندگی، رفتارها، صفات، فرزندان و رشادت های قمر بنی هاشم پرداخته است.
ماه به روایت آه؛ حضرت عباس از نگاه دیگران
در این اثر بسیار زیبا، مرحوم ابوالفضل زروئی نصرآباد که به طنزپردازی مشهور بوده و هستند، در یک روایت بسیار لطیف و از دید دوازده راوی مختلف مانند امام حسین، حضرت زینب، زید بازرگان، شبث بن ربعی و…، به ابعاد مختلف زندگی و شخصیتی حضرت عباس پرداختهاند. از حضرت ابوالفضل بیشتر مطالب مرتبط با روز عاشورا را خوانده یا شنیدهایم، اما در این کتاب سراغ وجوه دیگری از زندگیشان مانند علم، معرفت، جایگاهشان میان اهلبیت و مردم آن زمان و… نیز میرویم. بیان کتاب شیوا و بسیار احساسی و روان است.
سقای آب و ادب؛ روایتی احساسی و لطیف از حضرت عباس
سقای آب و ادب، اثری متفاوت از سید مهدی شجاعی و رمان و روایتی از زندگی حضرت عباس است. کتاب شامل ده فصل است: عباسِ علی. عباسِ امالبنین. عباسِ عباس. عباسِ سکینه. عباسِ مواسات. عباسِ زینب. عباسِ ادب. عباسِ حسین. عباسِ فرشتگان. عباسِ فاطمه. در هر فصل رفت و برگشت روایی متعدد و متنوعی دیده میشود و زوایایی جدید از وقایع روز عاشورا و ویژگیها و زندگینامه حضرت عباس روشن میشود.
متن کتاب بسیار روان و احساسی است که حس مخاطبین مختلف را به خوبی برمیانگیزد. سقای آب و ادب در ۲۶۴ صفحه توسط نشر کتاب نیستان چاپ و منتشر شده است.
برادر من تویی؛ حضرت عباس برای نوجوانان
داود امیریان نویسنده مشهور و محبوب حوزه نوجوانان در این اثر به سراغ زندگی حضرت عباس رفته است. برادر من تویی، زندگینامه داستانی حضرت عباس است که با قلمی روان و نثری دلچسب میکوشد تا زوایای گوناگونی از زندگی و زمانه این مرد بزرگ را از دوران کودکی تا شهادت روایت کند. کتاب از روزهای حضور اشان همراه با امیرالمؤمنین(ع) شروع میشود و تا زمانی که ایشان در رکاب حضرت ابا عبدالله الحسین(ع) درس عشق و معرفت را به عالم میآموزد، ادامه دارد.
نویسنده در این اثر تلاش میکند تا در عین وفاداری به منابع تاریخی، زندگینامه داستانی جذابی خلق کند که مطالعه آن به سبب داشتن نثری روان و صمیمی به ویژه به مخاطبان نوجوان و جوان پیشنهاد میشود.
نظرات کاربران